Det er den luftige, vamsede bomuldspels og det herlige temperament, der kendetegner en Coton

En cotonpels kræver pleje - vigtigt med god information om dette, inden anskaffelsen af en hvalp. 

Cotonens pels består af dækhår, ingen underuld. Den har ikke fælde perioder som andre hunde normalt har, dermed være ikke sagt, at den ikke taber hår. Det gør den. De løse hår sætter sig i bunden af pelsen og skal fjernes med børste og kam, da de ellers vil danne filt. Cotonen danner ikke hud skæl, derfor tåles den af mange mennesker der lider af allergi.

Gennemgang af pelsen med børste og kam 2 - 3 gange om ugen, vil ofte være nok. Anvend gode redskaber, Mason Person børste, kam grov og fin beregnet til cotonens pels. 
En karte hører ikke hjemme i en coton pels.

I 6 - 10 mdrs alderen starter cotonen med at skifte til voksenpels. Det er vigtigt at være ekstra omhyggelig med pelsplejen i den periode, idet der meget let dannes filt. Det er på det tidspunkt det store arbejde kommer - et tidskrævende tålmodighedsarbejde. Daglig gennemgang af pelsen er derfor meget vigtigt, også for hundens velbefindende. Det gør rigtig ondt på hunden at gå rundt med filt i bunden af pelsen. 

Det letter arbejdet meget at vaske hunden ofte i den periode - gerne en gang om ugen. Hermed fjernes alle løse hår pelsen er lettere at holde udredt, efter en omgang vask og balsam. 
 
Når pelsskiftet er slut, er der igen almimdelig pelspleje.
 
Pelsen kaldes delvis selvrensende. Når cotonen bliver våd og snavset - hvilket den gør - lader man den tørre og kan børste den pæn ren igen.

Hunden kan vaskes efter behov. OG de nyder det - bagefter...... Der bør anvendes gode (natur) produkter beregnet til hvid hund. Efter vask bruges balsam som bevirker at pelsen er lettere at holde ren og udredt.

Jeg går ikke på kompromis med pelspleje produkterne,  anvender derfor kun naturprodukter.
 
Cotoner skal ikke klippes. Nogle vælger at gøre det, hvis tiden ikke er til at passe pelsen - den vokser ud igen i løbet af godt et års tid og tager ikke skade af det. Vær forberedt på at det er en helt anden type hund du får at se efte en nedklipning. - Og du slipper ikke for filt i bunden, selvom hunden klippes ned.

Efterhånden er mange hundefrisører og private blevet gode til at klippe en sød hvalpeklip på cotonerne.
 
Hvis du ønsker at udstille din hund så klip den for alt i verden ikke.  
        

En dyb vask og en lille håndbruser letter arbejdet :-)

Soignering

Hvalpen skal vænnes til at blive berørt og kigget efter alle vegne, eller giver det problemer senere.

Poter: Hårene klippes væk, i højde med trædepuderne. Tryk gerne lidt på disse, det virker som zoneterapi. Hårene rundt om poten  klippes jævnlig - de må ikke ligne "hønsefødder".
Om vinteren er det vigtigt at være mere opmærksom på at få skyllet salt af og evt. smøre poterne ind i creme. Kig efter for revner - kan bades i sæbespånevand.    
  
Kløer: Klippes efter behov - "klip-stop" middel anvendes til at standse blødning, hvis uheldet er ude og der klippes for langt ind.

Øjne: Søvn fjernes, holdes rene omkring øjnene. Vask forsigtig med lunkent vand.

Ører: Renses forsigtigt. De små hår "plukkes" ud med jævne mellemrum. Må ikke klippes af, da der dannes en klump der kan samle snavs og give infektion.

Tænder: Kigges efter/holdes rene, evt med tandbørste. Er der tandsten må det fjernes. 

Kig hele hunden efter for eventuelle knuder eller andet i pelsen - flåter eller lopper.

Kig især også efter i rumpetten. Sørg for at der ikke sidder "tørre ting" - det skal fjernes.

Analkirtler kan tilstoppe - hunden vil køre på bagdelen og prøve at bide i området.

Pelspleje skal være hyggestund